Βιογραφικό

divider

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη μονωδία, στο πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Δουβλίνο παρακολουθώντας μαθήματα τραγουδιού με τον Paul Deegan και μαθήματα πιάνου με την Deirdre Doyle στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα μονωδίας από το Ελληνικό Ωδείο (τάξη Έφης Αδειλίνη-Μπομπή) με τον βαθμό «Άριστα παμψηφεί» και Α΄ βραβείο, και απέσπασε τα πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας με καθηγητή τον Παναγιώτη Αδάμ  (Ωδείο Φίλιππος Νάκας). Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με την Μέχτχιλντ Σταματάκη. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας με τον Μίλτο Λογιάδη, τη Φαίδρα Γιαννέλου και τη Svetlana Romanenko, μαθήματα σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου και μαθήματα σκηνικής αγωγής και υποκριτικής με τον Σέργιο Βαφειάδη και την Σοφία Κακαρελίδου αντίστοιχα.

Ως μονωδός έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (παιδική σκηνή) ερμηνεύοντας ρόλους όπως, Κόμης Αλμαβίβα (Κουρέας της Σεβίλλης), Νεμορίνο (Το ελιξίριο της αγάπης) και άλλους. Επίσης την περίοδο 2007-2010 ήταν τακτικό μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, δίνοντας συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, στο θέατρο Λυκαβηττού και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε ως πιανίστας στο Going Youth Festival 2007 (θέατρο «Ροές») με τους Alpha Band,  καθώς και στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Παράλληλα έχει συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες ερμηνεύοντας ρόλους ή τραγούδια από την εποχή του μπαρόκ έως και τον 20ό αιώνα.

Το 2011 επέστρεψε στην Κρήτη όπου δίδαξε μονωδία, μοντέρνο τραγούδι και ανέλαβε τη διδασκαλία και τη διεύθυνση χορωδιών στο Παγκρήτιο Ωδείο. Από το 2018 διδάσκει στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης. Παράλληλα έχει αναλάβει τη διδασκαλία-διεύθυνση και άλλων χορωδίων.