Ενυδάτωση

 

Η φροντίδα της φωνής σε καθημερινή βάση έχει μεγάλη σημασία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η ενυδάτωση. Για να λειτουργήσουν σωστά οι φωνητικές χορδές, είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας.

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω τι συμβαίνει όταν καταπίνουμε υγρά ή φαγητό. Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται μέσα στον λάρυγγα, στο πάνω μέρος της τραχείας που καταλήγει στους πνεύμονες. Τα υγρά ή το φαγητό περνάνε στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Δεν περνάνε από τις φωνητικές χορδές, λόγω της επιγλωττίδας η οποία σφραγίζει την είσοδο προς τους πνεύμονες. Αν τα υγρά ή το φαγητό πλησιάσουν κοντά στις φωνητικές χορδές θα βήξουμε αμέσως. Αυτή είναι η σοφία του οργανισμού μας! Με λίγα λόγια όταν πίνουμε π.χ. νερό, πηγαίνει κατευθείαν στο στομάχι και δεν αγγίζει τις φωνητικές χορδές. Άρα η ενυδάτωση δεν είναι άμεση αλλά έμμεση. Ενυδατώνεται όλος ο οργανισμός μας, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενυδατωθούν και οι φωνητικές χορδές.

 

Το νερό προσφέρει την καλύτερη ενυδάτωση. Επίσης το νερό εμπεριέχεται και στα τρόφιμα. Μερικές συμβουλές που είναι χρήσιμο να προσέξουμε:

πίνετε νερό όσο συχνά μπορείτε. Συνήθως οι ωτορινολαρυγγολόγοι συστήνουν 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Φυσικά ο αριθμός αυτός δεν είναι μια μαγική συνταγή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το 2002 το American Physiological Society, καταρρίπτεται αυτή η θεωρία ότι χρειάζεται να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η ποσότητα εξαρτάται από τον ανθρώπο, από τις δραστηριότητες του, από την κατάσταση που βρίσκεται και από το περιβάλλον που ζει ή εργάζεται. Οπότε θα ήταν χρήσιμο να πίνουμε νερό σε επαρκή ποσότητα, απλώς όταν διψάμε. Αν κάποιοι το ξεχνάτε, προσπαθήστε να είστε πιο συνειδητοί στο να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας.

 Είναι προτιμότερο να το πίνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Όσον αφορά τα υγρά την ημέρα της συναυλίας, καλό είναι να αποφεύγουμε :

 μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης γιατί μπορεί να νιώσουμε αυπνία ή πονοκέφαλο. Επίσης η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες έχει διουρητική δράση και θα ήταν ωφέλιμο να πίνετε ταυτόχρονα ή αμέσως μετά αρκετή ποσότητα νερού.

το αλκοόλ προκαλεί επίσης αφυδάτωση (λόγω διουρητικής δράσης), επηρεάζει τον συντονισμό των μυών και αυτό έχει επιπτώσεις στον έλεγχο της αναπνοής και στο τονικό ύψος. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε το αλκοόλ λίγες μέρες πριν τη συναυλία.

χυμούς εσπεριδοειδών

Χυμό ντομάτας

τα ανθρακούχα ροφήματα και αναψυκτικά

ρόφημα σοκολάτας διότι παράγει αυξημένη ποσότητα βλέννας

Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Οι εισπνοές ατμού επίσης βοηθούν έτσι ώστε να ενυδατωθούν οι φωνητικές χορδές. Σας προτείνω 3 τρόπους που μπορείτε να το κάνετε:

 Εισπνεύστε ατμό όταν κάνετε ντουζ με ζεστό νερό

 Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και κάνετε εισπνοές καλύπτοντας το κεφάλι σας με μία πετσέτα. Προσοχή μην καείτε! ΜΗΝ το κάνετε ενώ βράζει το νερό!!!

Χρησιμοποιείστε αναπνευστήρα ατμού. Μια οικονομική λύση είναι το Medisure Steam Inhaler MS05475.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Προσπαθήστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας καθημερινά και αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τις φωνητικές χορδές. Αυτό όμως δεν σημαίνει να φτάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή να μπείτε σε μια “γυάλα” προστασίας από φόβο μην πάθει κάτι η φωνή σας. Η υπερβολική ανησυχία μπορεί να επηρεάσει χειρότερα την φωνή σας σε σχέση με τα υγρά και τα φαγητά. Επίσης κάτι που ισχύει για έναν άνθρωπο, μπορεί να μην ισχύει για έναν άλλο στον ίδιο βαθμό. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε την αυτοπαρατήρηση και να συνειδητοποιήσουμε:

1. ΤΙ μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά;
2. ΠΟΤΕ μας επηρεάζει;
3. ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ μας επηρεάζει;

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Μέσω της αυτοπαρατήρησης η εμπειρία σας θα μετατραπεί σε γνώση και θα έχετε εξασφαλίσει την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός σας και οι φωνητικές σας χορδές!

 

Αρθρογράφος: Άρης Σφακιανάκης 

Ο Άρης Σφακιανάκης διδάσκει κλασικό και μοντέρνο τραγούδι στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης έχει αναλάβει τη διεύθυνση και τη διδασκαλία χορωδιών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Comments

comments