Το τραγούδι είναι τέχνη που χρειάζεται προσπάθεια και γνώση

Photo by Erico Marcelino on Unsplash

 

«Το ταλέντο είναι μόνο η αφετηρία» είχε πει ο σπουδαίος Αμερικανός συνθέτης Irving Berlin. Επίσης ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ, Bill Evans, είχε πει: «Πιστεύω σε πράγματα τα οποία αναπτύσσονται μέσα από τη σκληρή δουλειά. Πάντα μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν αναπτυχθεί πολύ και σκληρά, ειδικά μέσω της ενδοσκόπησης και της πολλής αφοσίωσης. Νομίζω ότι αυτό που φτάνουν είναι συνήθως ένα πολύ βαθύτερο και πιο όμορφο πράγμα από κάποιον που φαίνεται να έχει αυτή την ικανότητα και την ρευστότητα από την αρχή. Το λέω αυτό γιατί θέλω να δώσω ένα καλό μήνυμα σε νέα ταλέντα που αισθάνονται όπως συνήθιζα να αισθάνομαι και εγώ». ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Η φωνή σαν μουσικό όργανο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: μπορεί κάποιος να μάθει πολύ εύκολα μια μελωδία χωρίς ποτέ να έχει ασχοληθεί με τη μουσική. Αυτό είναι υπέροχο! Από την άλλη όμως έχει και την εξής δυσκολία: τη φωνή δεν μπορούμε να την δούμε ή να την αγγίξουμε όπως θα κάναμε με κάποιο άλλο όργανο. Κρύβεται μέσα μας και είναι σαν αόρατη.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Η φωνή είναι ένα σύνθετο όργανο και χρειάζεται προσπάθεια και γνώση, όπως και όλες οι τέχνες. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα τραγουδιών, όμως ακόμα και ένα εύκολο τραγούδι μπορεί να είναι εύκολο φαινομενικά σαν νότες ή/και σαν έκταση φωνής, όμως να έχει άλλες δυσκολίες π.χ. ύφος, ρυθμός, μπορεί η αρμονία στο συνοδευτικό μουσικό όργανο να είναι αρκετά διάφωνη και να χρειάζεται πολύ καλή εξάσκηση της ακοής, μεγάλες αναπνοές, δυσκολία στην απόδοση των στίχων (ειδικά εάν είναι ποίηση), προσωδία, σωστή άρθρωση του λόγου, σωστή μουσική άρθρωση και φυσικά το φραζάρισμα (phrasing). Όλα αυτά προϋποθέτουν μια καλή τεχνική έτσι ώστε το τραγούδι να είναι στηριγμένο, ακόμα και στο πιο εύκολο τραγούδι.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Το συμπέρασμα είναι ότι όπου ακούμε για ταχύρυθμα μαθήματα φωνητικής να είμαστε επιφυλακτικοί! Καμία τέχνη δεν μαθαίνεται μέσα σε λίγα μαθήματα. Το τραγούδι χρειάζεται αφοσίωση, καθημερινή πρακτική εξάσκηση, μουσική κατάρτιση και πολλή προσπάθεια!!! Αν γίνουν όλα αυτά, τότε είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψει!!!

 

Αρθρογράφος: Άρης Σφακιανάκης 

Ο Άρης Σφακιανάκης διδάσκει κλασικό και μοντέρνο τραγούδι στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης έχει αναλάβει τη διεύθυνση και τη διδασκαλία χορωδιών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Comments

comments