Γιατί δε χρειάζεται να γίνεις διάσημος

Τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση έχει πάρει μια στροφή προς το θέαμα ταλέντων (talent shows), όπου πρωταγωνιστής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Ο καθένας μπορεί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του μπροστά στον φακό. Υπάρχουν τηλεοπτικά θεάματα σε σχέση με τον χορό, την μαγειρική, σε σχέση με παιχνίδια γνώσης, όπου ο καθένας μπορεί να επιδείξει τις ικανότητες του. Ανάμεσα σε αυτά τα θεάματα υπάρχουν και αυτά που έχουν σχέση με το τραγούδι. Αυτό είναι υπέροχο γιατί βλέπεις ανθρώπους με ικανότητες και σε κάποιες περιπτώσεις είναι πραγματικά αξιέπαινοι. Αυτές οι εκπομπές έχουν μεγαλη επιτυχία αφού κάθε χρόνο υπάρχει μια επιλογή τέτοιων σόου. Όμως τι σημαίνει πραγματικά αυτή η λέξη. 

Η λέξη θέαμα (show) σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge στο διαδίκτυο σημαίνει:

show noun (ENTERTAINMENT)
A theatre performance or a television or radio programme that is entertaining rather than serious: 

a radio/television/stage show 
a quiz/game show

Το θέαμα (show) είναι ένας τρόπος  διασκέδασης (ένας τρόπος να διασκορπίσει κάποιος την ενέργεια του, περνώντας την ώρα του ευχάριστα) και όχι ψυχαγωγία (αγωγή της ψυχής).

Στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη υπάρχει ένα σχόλιο για αυτές λέξεις:

"Οι δύο λέξεις, που είναι σήμερα σχεδόν συνώνυμες, διαφέρουν στη σημασιολογική τους απόχρωση και κυρίως στην ετυμολογική τους προέλευση. Η λέξη ψυχαγωγία δήλωσε «την αγωγή της ψυχής», την απαιτητική και διδακτική συγχρόνως απόλαυση που χαρίζουν έργα υψηλού στοχασμού (τραγωδία, απαιτητικό θέατρο, ποίηση). Αντιθέτως, η λέξη διασκέδαση δήλωσε τον διασκορπισμό των μεριμνών, την απομάκρυνση της έγνοιας και των προβλημάτων που απασχολούν τον άνθρωπο. Άρα η διασκέδαση είναι ξέδομα, απαλλαγή από έγνοιες, ενώ η ψυχαγωγία προϋποθέτει ευχαρίστηση από περισσότερο δημιουργική ενασχόληση."

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το τραγούδι με τα θεάματα ταλέντων (talent shows) και γίνεται αυτοσκοπός να εμφανιστούν μια μέρα εκεί και να γίνουν διάσημοι. Ακόμα χειρότερο είναι όταν οι γονείς έχουν τέτοιες βλέψεις για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι οφείλει να αναρωτηθεί με ειλικρίνεια προς τον εαυτό του αν πρώτα απ’ όλα του αρέσει, και δεύτερον για ποιο λόγο το κάνει. Το κάνει γιατί αγαπάει την μουσική και το τραγούδι ή γιατί θέλει να γίνει διάσημος και να πρωταγωνιστήσει στην τηλεόραση; Είναι ένας τρόπος για να εκφραστεί μέσα από την τέχνη, θέλει να δώσει κάποιο μήνυμα μέσα από το τραγούδι του ή θεωρεί ότι όσο πιο διάσημος γίνει, τόσο επιβεβαιώνεται και η αξία του σαν άνθρωπος ή/και σαν καλλιτέχνης; Μήπως θέλει να τραβήξει την προσοχή που θα ήθελε να έχει στη ζωή του; Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο καθένας ποιά είναι τα κίνητρα του. Όσον αφορά τους γονείς, ας αναρωτηθούν πρώτα απ’ όλα αν αρέσει στο παιδί τους η μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι. Θέλουν να δημιουργήσουν στο παιδί τους μία υγιή στάση απέναντι στη μουσική ή να περάσουν την φιλοσοφία ότι ο σταρ είναι και ο καλύτερος μουσικός. Ίσως αυτό να  είναι δύσκολο για κάποιους γονείς που δεν έχουν καμία επαφή με τις τέχνες. Γι’ αυτό θα είναι καλό να εμπιστευτούν κάποιον δάσκαλο φωνητικής για να τους καθοδηγήσει.

Αν προσπαθεί κάποιος να γίνει διάσημος μέσα από τα τηλεοπτικά θεάματα, βλέπει τα πράγματα ανάποδα. Δεν είναι χρήσιμο για τον τραγουδιστή να κάνει αυτοσκοπό του την φήμη όταν θέλει να εμβαθύνει στην τέχνη του και να εξελιχθεί σαν μουσικός. Αντιθέτως, αν γίνει κάποτε γνωστός, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας και της μελέτης του.  Ακόμα και αν διαθέτει ένα ωραίο ηχόχρωμα φωνής και έχει κάποιες ευκολίες από την φύση του, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιτέλους γίνει διάσημος! Συγχαρητήρια! Αν αυτός είναι ο σκοπός του, τον πέτυχε!  Και τώρα τι; Έφτασε στο τέλος, τα κατάφερε και είναι ευτυχισμένος! Όμως ο τραγουδιστής ως μουσικός υπηρετεί την τέχνη και δεν υπηρετεί  η τέχνη αυτόν! Μελετάει και εξελίσσεται συνεχώς. Προσεγγίζει ένα έργο που θα ερμηνεύσει με ταπεινότητα και σεβασμό. Ίσως ακούγεται βαρύ όλο αυτό, αλλά ο τραγουδιστής χαίρεται αυτή τη διαδικασία, ειναι μια ανάγκη του. Και μέσα από την διαδικασία αυτή, εμβαθύνει και μέσα του. Εϊναι μια περιπέτεια, γιατί το μουσικό ταξίδι είναι και ταξίδι αυτογνωσίας! Είναι χαρά, γιατί ο μουσικός χαίρεται την κάθε στιγμή που μελετάει και που ερμηνεύει ένα έργο, ακόμα και αν κάνει λάθη! Τρέφεται πνευματικά μέσα από την τέχνη του!

 

Αρθρογράφος: Άρης Σφακιανάκης 

Ο Άρης Σφακιανάκης διδάσκει κλασικό και μοντέρνο τραγούδι στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης έχει αναλάβει τη διεύθυνση και τη διδασκαλία χορωδιών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Comments

comments